Hand op de knip met de blik naar voren!

Hand op de knip met de blik naar voren!

Op donderdag 9 november behandelden we de gemeenteraad de begroting van 2024. Een begroting die is vastgesteld, het college kan dus aan de slag. Alle partijen, op D66 na, waren het daar mee eens, ondanks de ‘naderende storm’ zoals werd aangehaald. 

Als VVD zetten we in op duurzaam gezond financieel beleid. We hebben de afgelopen periode een aantal keren gewaarschuwd voor bijvoorbeeld het dalen van de reserves. Verantwoordelijkheid nemen doen we als fractie door ook dat geluid te laten horen bij de behandeling van de financiële positie van onze gemeente. 

De komende maanden worden spannend. Ons college komt binnenkort met een overzicht van investeringen waar keuzes gemaakt moeten worden. Pijnlijke keuzes, zoals we ook vertelden tijdens de raadsvergadering.

De begrotingsbehandeling is meestal een vergadering die zich kenmerkt als een met vele moties en amendementen. Dit bleef dit keer uit, slechts enkele moties vanuit andere partijen werden ingediend waarvan het gros werd ingetrokken. 

De motie ‘omgekeerde norm maaltijden’ deed bij de fractie vooraf al de wenkbrauwen fronsen. Hoezeer we ook begrijpen dat we met z’n allen voor een opgave staan ten aanzien van klimaat en duurzaamheid, helpt een norm opleggen daar -vanuit goed liberaal beginsel- niet bij. Tegen stemmen is op zo’n moment dan ook de enige optie, ondanks een verwoede poging de motie nog aangepast te krijgen.

De motie ‘Een warm welkom’ van de ChristenUnie riep het college op om nieuwe inwoners van onze gemeente weer te voorzien van een mooi welkomstpakket. Deze motie werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Een ingetrokken motie was voor ons nog een bijzondere, namelijk, de motie ‘Beter ten halve gekeerd’ van Gemeentebelangen. De strekking van deze motie (het uitstellen van de investeringen in een nieuw gemeentehuis zodat er financieel ruimte ontstaat) kunnen wij ons goed voorstellen. Echter, als fractie vinden wij dat deze afweging integraal gemaakt moet worden. Dus geen heilige huisjes, alles op tafel en binnen de (beperkt) beschikbare financiële ruimte keuzes maken over alle investeringen. We vroegen het college daarom ook om het geld voor het nieuwe gemeentehuis -dat in de begroting 2024 staat- eerst niet uit te geven totdat we de integrale discussie opnieuw gevoerd hebben. Het college antwoordde daarop bevestigend; eerst geen uitgaven aan een nieuw gemeentehuis.

Tot slot. Als VVD vroegen we het college om een helder overzicht voor de discussie over de pijnlijke keuzes, zodat de raad écht weet of en waar ze moet kiezen. En dat in dat overzicht niet alleen de financiële maar ook de maatschappelijke en juridische impact van bepaalde keuzes goed verwoord worden. Het college zegde dit toe waardoor we straks nog beter kunnen (af)wegen. 

Bij de afsluiting haalden we nog kort de naderende storm aan en spraken we de hoop uit met alle 10 de schippers (fracties, red.) deze storm te trotseren. In het belang van onze mooie gemeente, haar inwoners en ondernemers.

Namens de fractie,

Rolie Tromp

Marga Kuipers

Goffe Walsweer

Arie Kramp


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Bijdrage behandeling begroting 2024


Hand op de knip met de blik naar voren

Voorzitter, voor ons ligt de begroting 2024. Een begroting die positief afgesloten wordt waarbij we allemaal weten dat de werkelijkheid meestal weerbarstiger is. Voor de VVD geldt dan ook op basis van deze begroting ‘hand op de knip!’. Daarin zit tegelijkertijd een oproep aan ons allemaal, ook gelet op de aankondiging van het college dat de pijnlijke keuzes naar voren komen in een brief die we in december krijgen; er moeten keuzes gemaakt worden. Integraal en gelijktijdig. 

De VVD doet dat ook nu al, in lijn met wat het college voorstelt. Namelijk, geen demping op de verhoging van de OZB, bijvoorbeeld door het inzetten van het begrotingsoverschot. Maar de pijn nemen. Daarom ook geen amendementen met voorgestelde wijzigingen in de begroting. Met eventuele voorstellen daaromtrent gaan we dan ook niet mee. 

Bestaanszekerheid is onderdeel van het klassiek liberalisme. En die bestaanszekerheid krijgt in Heerenveen voldoende aandacht. Met een recent vastgesteld beleid bestaanszekerheid en middelen die daarvoor zijn vrij gemaakt. Nu komt het aan op het laten landen bij degenen die het écht nodig hebben en weghouden bij degenen die hier gebruik van maken maar daar weinig tot niets tegenover stellen.

We zien vooral ook wat er wél gebeurt. Binnen het beleid bestaanszekerheid is de uitstroomvergoeding opgenomen. Een belangrijk punt voor de VVD. We moeten ook waken voor het ‘over verzorgen’. Zo maakte het CPB eerder deze week bekend dat dankzij overheidssteun minder mensen kans maken op armoede. Sinds 1977 was het armoedecijfer nog niet zo laag. Ieder mens dat leeft in armoede is er 1 te veel. Bestaanszekerheid is het bieden van perspectief, waar nodig begeleiden om vervolgens zelf weer invulling daar aan te geven. Wanneer de overheid niet nodig is, is gebruik maken van voorzieningen dan ook niet langer nodig. Zo houden we ook die kosten onder controle. 

Voorzitter, de keuzes -ook pijnlijke- moet je met elkaar maken. En dat lukt nu nog niet. We weten dat ze er aan komen, echter, we weten nog niet waar we uit kunnen kiezen. Kan het college toezeggen dat zij met een helder overzicht komt van de uitgangspunten bij het voorstel dat zij maakt, inclusief de af- en overwegingen bij dat voorstel? En kan zij toezeggen dat zij daarin naast de financiele ook de maatschappelijke en juridische risico’s inzichtelijk maakt en meeweegt in haar voorstel?

Want, voorzitter, Heerenveen moet vooruit. Op 4 oktober 2021 hield professor Pieter Tordoir voor de gemeenteraad een helder betoog over de goede positie van Heerenveen in het noorden en Nederland, met name qua economische impact. Daar zat ook een waarschuwing bij; Heerenveen moet keuzes maken en ervoor waken dat zij haar economische koppositie niet kwijt raakt. Hij zei letterlijk; Heerenveen zal moeten inzetten op economische systeemintegratie in het verband van centraal- en zuidoost Friesland: maken van massa, specialisaties en synergie door verbinding. En daarin, voorzitter, herkent de VVD de blik naar voren. Het ongekende belang van de economische positie van Heerenveen voor al haar inwoners en ondernemers, mogen we niet onderschatten en moeten we koesteren, vasthouden en wat ons betreft uitbouwen. Dit zien we nu nog terug in de voorliggende begroting en we zien dat ook graag in de toekomst verder geborgd. Alvast een klein beetje flirten met de kaderstelling voor de komende begrotingen, zoals u hoort. 

Belangrijk bij dit alles is dat bedrijfsvoering op orde is. Het nog langer wachten op de visie dienstverlening en annex daaraan de visie op ICT, is voor ons niet wenselijk. En met de toezegging van het college in de commissie zijn we dan ook blij. Goede dienstverlening valt of staat met onze mensen; de gastvrouw achter de balie, onze bodes, de medewerker buitendienst, de beleidsmedewerker die werkt aan ons beleid, management en directie. Kwaliteit voor kwantiteit. Belangrijk daarbij is dan ook actief en actueel wervingsbeleid. En daar zien we andere organisaties anders in acteren, voorzitter. Een klein voorbeeld; volgens onze LinkedIn-pagina heeft de gemeente Heerenveen geen vacatures. Terwijl volgens recruitmenprofessionals LinkedIn de nummer 1 wervingsbron is. Laten we er voor zorgen dat Heerenveen ook bij die nummer 1 gaat horen ten aanzien van werving maar ook behoud van onze medewerkers met goed, actueel en modern personeelsbeleid. Dat werkt ongetwijfeld ook positief door op het percentage externe inhuur. 

Voorzitter, de VVD is binnen de bestaande ruimte akkoord met de voorliggende begroting. We zien hierin de worsteling van het college om te voldoen aan de ambities van raad en zichzelf. Ambities die vertaald worden vanuit de wens en contact met de samenleving. Complimenten aan het college en organisatie voor het geleverd werk.