Het is tijd voor reflectie in de gemeenteraad, concludeerde de VVD in Heerenveen tijdens een pittig debat over de bijstand. Ook de pers mag in de spiegel kijken (LC, 8-12-2021)

Tijd voor reflectie, ook voor de pers (artikel uit LC van 8 december 2021) Robert Jan Speerstra, Leeuwarder Courant

Een emotioneel debat maandagavond in Heerenveen. Gemeenteraadsleden discussieerden met verantwoordelijk wethouder Hedwich Rinkes (CDA) over een rapport over de bejegening van bijstandsgerechtigden door ambtenaren. Met tranen in haar ogen sprak Rinkes van ,,een zware periode’’ die veel indruk heeft gemaakt. ,,Het raakt mij. Het raakt de medewerkers.’’

De benadering van bijstandsgerechtigden zou beschamend zijn geweest. Politieke partijen kregen hierover tientallen klachten binnen na verschillende verhalen in de media over een Heerenveense ‘boodschappenaffaire’. De gemeente vorderde bijstandsgeld terug. Sommige uitkeringsgerechtigden durfden niet meer in het gemeentehuis te komen. Ook deze krant schreef er begin dit jaar uitgebreid over.

Na discussies in de raad deed de rekenkamercommissie onderzoek. Haar rapport verscheen vorige maand. Wat blijkt? Er is niet veel mis met de bejegening. Van de bijstandsgerechtigden in Heerenveen is 75 tot 80 procent tevreden en 10 tot 12 procent ontevreden, staat in het rapport. Ambtenaren krijgen gemiddeld een 7,7 als cijfer. Een vette voldoende. De kleine minderheid die ontevreden is, bestaat voor een groot deel uit cliënten die met een terugvordering te maken hebben gehad. Zij vinden de regels oneerlijk of onduidelijk. Slechts een enkeling heeft een klacht over de houding van een ambtenaar.

Vrijwel alle partijen in de raad toonden zich maandagavond ‘tevreden’ en ‘positief verrast’ met deze uitkomsten. De conclusies in het rapport komen behoorlijk overeen met de woorden die wethouder Rinkes eind januari sprak. Zij zei toen dat de gemeente zich niet herkende in de kritiek dat mensen in de bijstand zich onheus bejegend voelen. Het beleid wordt altijd uitgevoerd ‘met hoofd en hart’, voegde Rinkes hieraan toe.

Maandagavond vertelde de wethouder dat de kwestie veel impact heeft gehad in het gemeentehuis. ,,Medewerkers zijn geraakt. Hun professionaliteit werd in twijfel getrokken.’’ De onzekerheid die dat veroorzaakte ,,is er tot op de dag van vandaag nog steeds’’.

En dus is het tijd voor reflectie in de raad, zoals de VVD concludeerde. En voor een respectvollere bejegening in diezelfde raad, aldus het CDA. Beide partijen hebben gelijk. Maar ook de media, inclusief deze krant, mogen in de spiegel kijken. Want de kritiek van de VVD dat in de gemeenteraad specifieke situaties werden neergezet als de algemene gang van zaken, geldt voor een deel ook voor de pers.

Vooropgesteld: journalisten horen onrecht op te sporen en over misstanden te schrijven. Het is hun taak. Helemaal als zij vernemen dat het om tientallen klachten gaat. Dat is hier ook gebeurd. Heerenveen gaat zeker niet vrijuit in de ‘boodschappenaffaire’.

Sommige bijstandsgerechtigden voelden zich terecht onheus bejegend. Bovendien loopt er nog een onderzoek naar andere, al dan niet rechtmatige terugvorderingen door de gemeente. Over een paar maanden worden de uitkomsten hiervan bekendgemaakt.

De pers heeft echter van uitzonderingen, specifieke misstanden dus, iets te vaak de regel gemaakt in deze kwestie. Net als een deel van de raad. Hier en daar zijn te snel algemene conclusies getrokken. Soms is een incident gewoon een incident. Een fout van de gemeente. En is er, wat de bejegening door ambtenaren betreft, structureel weinig mis. Wordt vervolgd, over een paar maanden.