VVD pleit succesvol voor investeringen in Centrum

Tijdens de raadsvergadering van 20 mei jl. zijn de 2 ingediende moties van de VVD-fractie aangenomen t.a.v. Fonds Vitale Kernen en Centrumvisie Heerenveen.

 

De gemeenteraad heeft tijdens deze vergadering een besluit genomen over de verdeling van de beschikbare middelen voor de centra van Heerenveen, Akkrum, Jubbega en Aldeboarn. Deze verdeling is als volgt gemaakt: Heerenveen 70%, Akkrum 15%, Jubbega 11% en Aldeboarn 4%. Een amendement van ondermeer de VVD-fractie om voor Aldeboarn een groter aandeel in de wacht te slepen haalde het helaas niet.

Er is veel geld beschikbaar voor het vitaal maken van de kernen, maar wat ook duidelijk is, is dat deze middelen voor alle kernen veel te weinig zijn. De ambities zijn veel groter dan de beschikbare middelen. Om die reden heeft de VVD-fractie een motie ingediend, waarin het College wordt opgeroepen om meer onderzoek te doen naar het binnenhalen van externe subsidies. Zo liggen er volgens gedeputeerde Sander de Rouwe miljarden klaar in Europa. We zien ook graag nog dit jaar een subsidiescan tegemoet voor welke subsidies de gemeente Heerenveen eventueel in aanmerking komt. Deze motie is unaniem aangenomen door de gemeenteraad!

 

De tweede motie is ingediend bij het agendapunt Centrumvisie Heerenveen, dat van start kan nu de verdeling van het Fons Vitale Kernen is vastgesteld. In de motie is gepleit om vooral aan de slag te gaan met de kansen die zich voordoen en daarbij oog en ruimte te blijven houden voor de andere centrumgebieden en het belang van groen, ontmoeten en bewegen. Ook is het aspect veiligheid in relatie tot de bestrating extra onder de aandacht gebracht.

Tot slot heeft de VVD gevraagd om een nader onderzoek naar de nut en noodzaak van de beoogde parkeergarage nu en in de toekomst. Om zo vast te kunnen stellen dat we inderdaad de goede, gewenste investeringen doen.

De zorgvuldig uitgewerkte plannen en de instemming van de vertegenwoordigers van de G1000 en G20 geven alle vertrouwen om verder aan de slag te gaan. Wat de VVD betreft gaan we dat dan ook vooral doen.