VVD wil actie gemeente tegen overlast steenmarters in Heerenveen Noord

In de wijk Heerenveen Noord is al enkele jaren forse overlast en schade van steenmarters, de VVD wil deze overlast minimaliseren en stelt daarom het college van Burgemeester en Wethouders schriftelijke vragen.

Fractievoorzitter Tjeerd Waterlander: “Steenmarters geven niet alleen overlast in Heerenveen Noord maar op veel meer plaatsen. Niet de steenmarters moeten beschermd worden, zoals nu het geval is, maar de inwoners. Steenmarters vernielen kabels en leidingen van auto’s waardoor financiële schade ontstaat en risico kan ontstaan op lichamelijk letsel. Steenmarters staan ook bekend als predators voor weidevogels en kunnen ook veel overlast veroorzaken in woningen”. De marter behoort tot de beschermde diersoort en mag niet gedood worden, de provincie Fryslân kan hiervoor ontheffing verlenen. Ook wil de provincie dat de steenmarter bij te jagen diersoorten komt. Het Rijk is echter hiervoor het bevoegde gezag. Bij overlast binnen de bebouwde kom aan gebouwen is sinds 2017 in de Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017 ruimte geboden om bij overlast binnen de bebouwde kom te kunnen ingrijpen onder begeleiding van een ter zake kundige.

Waterlander: “De VVD wil dat de gemeente de overlast voor onze inwoners gaat minimaliseren en vraagt het college van Burgemeester en Wethouders wat daar voor nodig is en wat de gemeente gaat doen in de komende tijd”.